Kaakklachten

Pijn in het kauwstelsel

Patiënten kunnen verschillende klachten in het kauwstelsel hebben. Denk hierbij aan;

  • problemen met het functioneren van het kauwstelsel, zoals pijn in het kaakgewricht of de kauwspieren,
  • problemen met het openen en/of sluiten van de mond,
  • knappen of schuren van het kaakgewricht en hier aan gerelateerde pijn in oor, nek of hoofd (soms ten gevolge van overbelasting van de kaak door bijvoorbeeld tandenknarsen en -klemmen, of andere parafuncties) en aangezichtspijn.

Eerst wordt, indien mogelijk, een diagnose gesteld en daarna een eventueel behandeltraject bepaald. Daar (langdurige) pijnklachten vaak een multifactoriële oorsprong hebben, vindt de behandeling regelmatig plaats in samenwerking met een andere hulpverlener (bijvoorbeeld een tandarts-endodontoloog, een fysiotherapeut, een logopedist, een KNO-arts, een pijnarts, een reumatoloog of een psycholoog).

De meest voorkomende kaakklachten zijn pijnlijke of vermoeide kauwspieren, een beperkte of scheve mondopening en kaakgewrichtsgeluiden. Kaakklachten kunnen een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf geven. Zelfs hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Kaakklachten kunnen ook leiden tot allerlei beperkingen in dagelijkse activiteiten: een broodje eten, praten of gapen. Indirect kunnen kaakklachten zelfs leiden tot problemen bij het werk, in het gezin of het sociale leven.

Kaakklachten worden vaak veroorzaakt door een overbelasting van de kauwspieren of het kaakgewricht. Die overbelasting kan optreden doordat u onbewust verkeerde mondgewoontes hebt ontwikkeld.

Mensen met kaakklachten hebben bijvoorbeeld vaak onbewust de gewoonte om langdurig hun kiezen op elkaar te klemmen of om de tanden van de onderkaak langs die van de bovenkaak te schuren (knarsen). Dit laatste gebeurt vooral ’s nachts. Stress is van invloed: de klachten kunnen toenemen bij een langdurige stresssituatie (bijvoorbeeld door werk of persoonlijke omstandigheden).